ОШ“СТРАХИЊА ПОПОВИЋ“ ДВОРАНЕ

НА ОСНОВУ ПРЕПОРУКА КОЈЕ ЈЕ ШКОЛА ДОБИЛА ОД ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ „ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ“ ШКОЛА ЈЕ ИЗДВОЈИЛА СЛЕДЕЋЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ COVID-19 У ШКОЛСКОЈ СРЕДИНИ ЗА РОДИТЕЉЕ  И УЧЕНИКЕ НАШЕ ШКОЛЕ

Основне информације о обољењу COVID-19

Шта је COVID-19?

COVID-19 је болест изазвана новим корона вирусом (SARS-CoV-2).

Болест може бити асимптоматска (без клинички видљивих симптома и знакова) или могу да се јаве респираторни симптоми (повишенa температурa, кашaљ, недостатaк даха, отежано дисање). Код неких особа се може јавити нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у

мишићима, умор, повраћање и/или пролив. У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенцију, па и смрт.

Како се преноси вирус који узрокује COVID-19?

Вирус се шири обично током блиског директног контакта са инфицираном особом, капљицама које настају кашљањем, кијањем, говором и сл. Особа се може заразити новим корона вирусом (SARS-CoV-2) додиривањем површина или предмета свеже контаминираних секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривањем уста, носа, очију.

Како се ширење вируса који узрокује COVID-19 може успорити или спречити?

У одсуству специфичне мере превенције као што је вакцинација, опште мере превен- ције су пресудне за спречавање ширења вируса. Опште мере превенције укључују:

 • редовно прање руку сапуном и водом или употребу средстава за суво прање/дезин- фекцију руку на бази најмање 70% алкохола;
 • респираторну хигијену (у случају кијања и кашљања покривање уста и носа надлак- тицом или папирном марамицом коју одмах након употребе треба бацити у канту за отпатке и обавити хигијену руку прањем водом и сапуном или дезинфекционим сред- ством на бази алкохола);
 • физичку дистанцу (одржавање удаљености од саговорника од најмање 1,5, а пожељ- но 2 метра.
 • Ученици, родитељи и други посетиоци школе који имају било који од следећих симптома (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив) не треба да долазе у школу.

У школи је неопходно одржавање физичке дистанце за ученике,родитеље и друге посетиоце школе од најмање 1,5, а пожељно 2 метрa.

 1. Мере смањења ризика уноса корона вируса у школску средину
 • Ученици не треба да долазе у школу уколико имају било који од следећих симптома или знакова сумње на COVID-19 (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив).
 • Ученици не треба да долазе у школу уколико су идентификовани као блиски контакти особе оболеле од COVID-19 у породици или домаћинству, већ треба да остану у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана.
 • Ученици који су се јавили лекару у матичном дому здравља због појаве симптома или знакова који могу указивати на COVID-19 не треба да долазе у школу док чекају резултат тестирања, односно док не добију негативан резултат тестирања на COVID-19.
 • Родитељи треба свако јутро да својој деци пред полазак у школу провере телесну температуру и присуство других симптома и знакова који могу указивати на COVID- 19.
 1. Одржавање физичке дистанце
 • Едуковати ученике, наставно и ненаставно особље о значају одржавања физичке ди- станце за спречавање ширења инфекције. Час одељенског старешине искористити за едукацију ученика, као и одређене часове физичког и здравственог васпитања. Постави- ти видна обавештења/постере о значају одржавања физичке дистанце.
 • Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метра..
 • Особе које доводе ученике у школу не улазе у школу већ прате ученике до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где ученике млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.
 1. Ношење маски
 • Ученици:
 • Маску ученик треба да носи при уласку у школу, па све до доласка до своје клупе.
 • Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора.
 • Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет.
 • Маска се може одложити када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.
 • Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемио- лошка или платнена), али маска треба да се користи на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена.
 • Није дозвољено мењање маски међу ученицима.
 1. Редовно прање руку

Едуковати ученике о значају редовног прања руку и о томе како се правилно одржава хигијена руку у циљу спречавање ширења инфекције, демонстрацијом и постављањем постера, као подсетника о правилном прању руку, на свим местима где се руке перу. Едуковати их да не додирују очи, нос и уста неопраним рукама.

Како? Водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфек- ционог средства на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После три до четири извршених дезинфекција руку, обавезно опрати руке водом и сапуном.

Када? Обавезно при уласку у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресања носа, кашљања у марамицу итд), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) , када су руке видно запрљане, након повратка из школе и увек када постоји потреба.

Исхрана ученика у школи

Препоручује се да ученици носе ужину од куће, односно да током одмора не напуштају школу/школско двориште због куповине ужине.

У интересу свих нас је да се придржавамо свих мера и да наставимо са непосредним радом са ученицима.

Свако добро!