УЧЕЊЕ У РАДИОНИЦИ

Ученици трећег разреда Основне школе “Страхиња Поповић” у Дворану и издвојеног одељења Здравиње су посетили кројачку радионицу Леганце у истом месту. Повод ове посете био је амбијентално учење из природе и друштва , како би ученици видели чиме се људи баве.

Група ученика из Здравиња која је до кројачке радње дошла аутобусом причала је осталим ученицима о услугама које су им пружене у аутобусу- услужна делатност. У радионици власника Бојана Пецића, ученици су могли на лицу места да виде пут од материјала до готовог производа- производна делатност. Код појединих ученика се пробудила и жеља да када порасту и сами постану кројачи. Радници које смо затекли на свом радном задатку су показивали ученицима како и шта они раде на својим машинама. Све то је заголицало дечју машту , знатижељу , па је из њихових уста потекло мноштво питања и закључака: Шта је овде материјала! То сигурно много кошта! Одакле су вам метеријали?Где продајете робу? Како кројите? Како правите џеп? Колико вам времена треба да сашијете једну јакну?

Према речима учитељице Душице Милићевић ово није једини час где њени ученици уче ван учионице. Она је са својим ђацима посетила стару воденицу у Петини која и данас меље жито, радионицу за прављење намештаја од дрвета и друге производне објекте.

Деци је овакав вид учења занимљив и представља својеврстан вид професионалне оријентације ученика.