МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ – 16.НОВЕМБАР

ОШ „Страхиња Поповић“кроз редовну наставу и разне ваннаставне и ван школске активности утиче на развој толеранције код својих ученика. У току школске године ученици се укључују у различите облике радњи које подстичу толерантност, дружељубивост, солидарност и неговање правог пријатељства.

Међународни дан толеранције је и ове године обележен у нашој школи кроз различите активности ученика. Ученици осмог разреда израдили су веома занимљив и ефектан пано у вези са толеранцијом који је постављен у холу школе. Ученици су на тај начин укратко истакли шта је толеранција.

Поштујте свога друга и другарицу иако сте различити и не слажете се баш увек. Уважите њихово мишљење и прихватите њихов предлог. Толеранција није да све мора да буде како ви хоћете! Пронађите средину између ваших различитости и играјте се, учите и растите заједно, биће вам много лепше него да се свађате!
Толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права! Међу вама треба да влада толеранција без обзира на боју коже, верску припадност, језичке разлике.
Толеранција се учи, једнако као математика или било који други предмет у школи. Замолите ваше родитеље, баке и деке, васпитачице и учитељице у школи, другаре и све остале да вас уче толеранцији за ваше добро сада и сутра.
Немојте бити нетолерантни према другарима, јер сваки ваш лош поступак вређа вашег другара! Може се десити да и вама другар врати истом мером!
Желите ли и ви да будете несрећни? Сигурно не, зато немојте да другима радите оно што не желите да се вама дешава! Али не само зато да ви не будете повређени! Треба да знате да се нико лепо не осећа кад га други вређа!
Толеранција значи да оно што ми мислимо, верујемо или ценимо није обавезно боље од онога што мисле, верују или цене други људи. Она је средство којим се може изградити ненасилно друштво. Толеранција се односи на: друге људе, другачија веровања, идеје или начин живота.
Толерантношћу постајемо свесни да је разноликост људско богатство. Учећи о другима постајемо толерантни према ономе што је различито. На тај начин, у друштву у коме се различитости прожимају, изграђује се поверење и заједништво.
Нетолеранција је недостатак поштовања за туђе навике и веровања. Открива се у томе што неко није вољан да допусти другим људима да се понашају на другачији начин или имају другачије мишљења.
Бити толерантан значи бити слободан, чврсто се држати својих уверења и прихватати да се и други држе својих. То значи прихватање чињенице да су људска бића природно различита у ситуацијама, говору, понашању и вредностима и да имају право да живе у миру и онакви какви јесу. Свако има право на различитост. Наша права су једнака правима других.
Покушајмо да толеранцијом учинимо живот лепшим, покушајмо да размислимо пре него што нешто кажемо, разумемо друге, као и да уживамо у различитим мишљењима људи, нешто научимо из њих, а не да се само тврдоглаво држимо својих!

Зато драги другари, будите толерантни!

Маријана Радивојевић