У ОШ “Страхиња Поповић”у Дворану ученици од првог до четвртог разреда су 22.априла 2017. обележили Дан планете Земље. Активности су трајале целог дана. Циљ организованих активности је подизање свести деце и одраслих о потреби заштите животне средине са акцентом на селектовање отпада и рециклажу.

Ученици су претходно имали истраживачки задатак да што више сазнају о планети Земљи(о њеном настанку, месту у Сунчевом систему, биљном и животињском свету , загађењу и мерама на смањењу загађења).

Дан је започет химном Чувари природе, а након химне уследио је квиз. Квиз су чиниле четири екипе (ОЗОН, СУНЦЕ, МЕСЕЦ и СВЕТ).Кроз квиз ученици су показали колико знају о својој планети , у каквој се опасности она налази и шта се може предузети како бисмо је спасили од загађења).

Активности ученика настављене су кроз шест радионица. Једна од радионица била је приказати планету Земљу на моделу глобоса папир техником. Друга група ученика правила је модел вулкана техником вајања и након завршетка демонстрирала ерупцију вулкана. Трећа група ученика помоћу пластичних затварача представили су карту света. Четврта група правила је цветиће од пластичних флаша којима је улепшала ентеријер школе. Пета група ученика правили су рибице од старих дискова. Последња група је садила цвеће у жардињерама од рециклираних гума. Коначни радови су изложени у холу школе и школском дворишту и свакодневно ће подсећати ученике на значај очувања планете на којој живимо.

Душица Милићевић