ЗАМЕНА УЛОГА УЧЕНИК – НАСТАВНИК

Дана 04.10.2016.год. поводом обележавања Дечије недеље, у осмом разреду је организована настава тако да су ученици заменили улоге са наставницима. Наставницу биологије, Светлану Лабан, заменио је Андрија Мерџић, а наставницу енглеског језика Ивану Кричак заменио је Јован Лукић.

Наиме, ученик Јован Лукић је изразио жељу да се нађе у улози наставника енглеског језика , да припреми и одржи час у свом разреду. Као наставну јединицу Јован је припремио песму „Good hope“ коју је написао Benjamin Zephaniah.

На почетку часа наставница Ивана Кричак је заузела место у последњој клупи док је ученик Јован Лукић преузео улогу наставника. Час је текао по плану који је Јован осмислио, ученици су читали песму, преводили стихове, долазили до закључка о значењу појединих речи из песме и сви су били јако активни. С обзиром да је наставница седела у последњој клупи и имала улогу ученика, она је постављала питања новом наставнику и трудила се да се понаша на исти начин на који се поједини ученици понашају на часовима (врло често је прекидала наставника док говори, шушкала је папирима, више пута погледала колико је сати користећи мобилни телефон, гађала папирићем ученика у првом реду итд.). Наравно, ученици су били изненађени понашањем наставнице јер то нису очекивали, а наставник Јован је морао да се снађе и час одржи до краја. У последњем делу часа (5 мин), наставница се вратила на своје место како би поразговарала са ученицима о данашњем часу и утисцима које ученици имају, а посебно о осећању које је Јован као наставник на овим часу имао. Ученици су били задовољни, занимљиво им је било видети наставницу како седи у клупи и понаша се као ученици. Јован Лукић је у суштини био задовољан својим радом, али је нагласио да му је најтежи тренутак био када су ученици постали недисциплиновани и када је требало одржати ред у учионици. Такође је изјавио и да је посао наставника јако тежак и да након овог часа разуме наставнике у потпуности.