Научни клуб при Центру за стручно усавршавање Крушевац у периоду од 23 до 27. септембра 2019. године у сарадњи са Центром за промоцију науке из Београда организовао је “Европску недељу истраживача”.
Последњег дана манифестације 27.9.2019. реализоване су бројне активности научно-популарних садржаја, експерименти, научни квизови, огледи и игре намењене деци.
На овај начин Научни клуб Крушевац више него успешно прикључио се обележавању “Европске ноћи истраживача”, интернационалном догађају посвећеном популаризацији науке и учењу кроз забаву.
На платоу испред Дома синдиката посетиоци Научног клуба присуствовали су разноврсном едукативним радионицама:
-Да ли верујемо својим чулима
-Како биљка пије воду и Пигментација
-По трагу те познајем
-Форензицари у основној школи – “Екстракција ланаца ДНК из ћелија”
-Форензичари у основној школи – “Тајна ћелије”
-Дерматоглифика
-И хемија може да направи вулкан
-Дух из боце
-Слонова паста за зубе
-Мали огледи из физике: “Плива-тоне”, “Сила потиска”, “Реактивно кретање”, “Хидростатички притисак”, “Принцип полуге и примена у људском телу”
-Направи зидни хербар
-Све на свету има своју меру
-Абакус
-Кад папир каже оригами
-“Упознајте свет робота кроз игру и забаву” – Лего роботи
-Путовање у прошлост – архаизми и историзми
-Калиграфија
Ноћ европских истраживача се одржава сваке године широм Европе последњег петка у септембру, а као и протеклих година активности се спроводити у преко 250 градова. Ноћ истраживача је подржана од стране Европске комисије у оквиру Марија Склодовска-Кири акције, који представља програм Европске уније за јачање европске истраживачке каријере.