EKOLOGIJA

Vidovdanski eko dan

Učenici i  nastavnici OŠ''Strahinja Popović'' u Dvoranu uzeli su učešće u obeležavanje Vidovdanskog eko dana na platou ispred Doma sindikata. Na svom štandu izložili su radove koji su nastali u toku projekta Sačuvajmo drveće i ptice: likovne radove, kućice za ptice, fotografije. Štand su predstavili učenici četvrtog i petog razreda. Učenici iz Zdravinja su se predstavili dramskim prikazom ''Gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi''

. Nastavnici koji su uzeli učešće su Svetlana Laban, Verica Obradović, Pavica Vučković, Sanja Mihajlović i direktorka škole.

Obeležen Međunarodni dan ptica

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПТИЦА у ОШ''СТРАХИЊА ПОПОВИЋ'' У ДВОРАНУ

У ОШ''Страхиња Поповић'' у Дворану обележен Међународни дан птица, 9. мај кроз пројекат ''Фауна птица расинског округа'' аутора Ивана Парезановића. Чланови  Еко тима школе: Душица Милићевић, Светлана Лабан,Ивана Благојевић Драгица Стајковић, осмислили су низ активности поводом обележавања овог дана. Циљ је идентификација птица које имају станиште на простору подјастребачких села Здравиње, Пољаци, Петина, Дворане, Сеземча, као и  ширење свести ученика о значају дрвећа и птица и њиховом очувању. У пројектним активностима су учествовали сви ученици млађих разреда, као и ученици 5. до 8. Разреда, чланови еколошко биолошке секције и чланови еколошког покрета ''Бела бреза''.

Обележавање Дана птица одвијао се на два начина. Први део састојао се у истраживању, прикупљању података са терена, изражавање кроз ликовни рад, фотографију, ПП презентацију или прављење кућица за птице.  У Хол школе је постављена изложба ликовних радова, слика, есеја и изложба кућица за птице а ученици 8. Разреда су кроз пауер поинт презентацију представили фотографије са терена са поруком '' Волите и ЧУВАЈТЕ птице и њихова гнезда,као што птице воле нас својим цвркутом,лепотом и постојањем!!!''

Други део је био практичан и организован је у сарадњи са Еколошким покретом Бела бреза. Радионицу ''Посматрање и обележавање птица на терену'' водио је  Иван Парезановиће, професор биологије. Деца су имала прилике да се упознају са методом хватања птица у орнитолошку мрежу и прстеновања. Такође су могли и двогледом да посматрају и уз помоћ приручника препознају врсту птице. Имали су приприлике да се директно упознају са славујем и црнокапом грмушом. Птице су обележене и безбедно враћене у природу.

Цела радионица и активности које су претходиле радионици су привукле пажњу наших ученика, малих истраживача и чувара природе. Сложили су се да им је био занимљив и оригиналан начин учења.

 

 

 

Uzorkovanje zemljišta i vode

ТЕРЕНСКО ИСПИТИВАЊЕ ЗЕМЉИШТА И ВОДЕ

 

30.9.2014. године Еколошко-биолошка секција и ученици чланови Еколошког покрета Бела бреза ОШ''Страхиња Поповић'' из Дворана и Еколошки покрет Бела бреза из Крушевца организовали су радионицу- показни час ''Теренско испитивање земљишта и воде'' . Ученици су донели  узорке земљишта из својих животних средина: Дворана, Здравиња, Модрице. Узорци су узети из башти и то по један узорак са површине и један са дубине од 30 цм. Час је водио Виктор Домијан уз асистенцију Ивана Парезановића, професора биологије. После првих показних вежби, ученици су имали прилику да сами анализирају узорке и изводе закључке.

Земљиште је анализирано на присуство калцијума,  амонијака, органских  примеса и хуминске киселине. Ученици су на интересантан начин, могли да уоче да је земљиште сиромашно калцијумом  и да је, за раст биљака, потребно додатно третирање земљишта истим. Даље анализе су показале да у земљишту има и амонијака и органских примеса и хуминских киселина, у мањој мери, због присуства стајског ђубрива.

Анализа узорка воде реке Бистрице је показала да вода нема метала, није кисела, али има органских примеса у мањој мери. Поредећи са резултатима испитивања из претходне године закључујемо да је вода чистија што се може довести у везу са обилним падавинама током ове године.

Ученици су показали интересовање за овакав рад због очигледног приступа теми. Истраживачка метода коју карактерише посматрање, праћење, уочавање, описивање и закључивање је у дошла до изражаја у овој радионици

Najviše pregleda